Studije statistike i matematike na Bolonji - iskustvo Nikole Dugandžije

Studije statistike i matematike na Bolonji - iskustvo Nikole Dugandžije

Prenosimo iskustvo Nikole Dugandžije koji je za naš blog podelio svoje utiske sa studija iz oblasti statistike i matematike na Univerzitetu u Bolonji. Odgovore na pitanja koja smo mu pripremili pročitajte u intervjuu ispod.

1. Zašto si odabrao Bolonju za nastavak svojih studija?

Odabrao sam Univerzitet u Bolonji na smeru Statistika i matematika, jer mi je mentorka Ana Marija iz Ino Edukacije tokom aplikacionog procesa preporučila ovaj prestižni program kao izuzetno kvalitetan i savršeno usklađen sa mojim ambicijama i ciljevima. Njena procena se pokazala tačnom, jer program ne samo da pruža vrhunske resurse i stručnost, već i nudi brojne prilike koje su ključne za moj akademski i profesionalni napredak.

2. Studiraš na Univerzitetu u Bolonji, kaži nam nešto više o svom fakultetu, programu i sistemu studija. Da li je ispunio tvoja očekivanja?

Moj studijski program (Statistika i matematika) obuhvata širok spektar tema, uključujući teorijsku i primenjenu statistiku, matematiku, analizu podataka i kvantitativne metode. Smatram da se uz kvalitet obrazovanja i iskustva koje se pruža ispunjava moja očekivanja i daje mi odličnu osnovu za nastavak obrazovanja. Profesori su izuzetno posvećeni i kroz najbolji mogući način planiranja i edukacije, stvaraju stimulativno i inspirativno okruženje koje podstiče kritičko razmišljanje i razvoj veština potrebnih za uspešnu karijeru u nauci i industriji. Što se tiče očekivanja, program je ispunio moja očekivanja u smislu kvalitetnog obrazovanja i mogućnosti da se povežem sa studentima iz celog sveta. Takođe, Univerzitet u Bolonji nudi mnogo prilika za međunarodnu saradnju, prakse i programe razmene, što doprinosi celokupnom obrazovnom iskustvu i kvalitetu samom univerziteta.

3. Ti si dobio Regionalnu stipendiju. Koja stipendija je u pitanju i šta sve potrebno da bi je student dobio?

Regionalna stipendija u Italiji odnosi se na stipendije koje dodeljuju regije u Italiji studentima koji ispunjavaju određene uslove, najčešće na osnovu finansijskih potreba. Da bi student dobio regionalnu stipendiju, najčešće je potrebno popuniti prijavu, ispuniti finansijske kriterijume i podneti adekvatnu dokumentaciju. Zavisno od regije u kojoj se univerzitet nalazi (što je u slučaju Univerziteta u Bolonji – Emilija-Romanja) podnosi se odgovarajuća zahtevana dokumentacija. Pored finansijske pomoći, stipendija može obuhvatati subvenciju za smeštaj, obroke i druge troškove studiranja.

4. Kako izgleda studentski život u Bolonji?

Studentski život u Bolonji predstavlja vizualizaciju očekivanja svake osobe kojoj se pomene studiranje u Italiji. Naime, sve ono što ljudi očekuju od studija u Italiji, Bolonja dočarava na veoma dobar način. Kako je grad dovoljno mali da se sve obaveze stignu završiti i uz gust raspored predavanja i učenja, a dovoljno dinamičan da zadovolji potrebe svakog studenta, ostaje dovoljno vremena za druženje, izlaženje i obilazak Italije. Pored svega, Bolonja je nadaleko poznata i kao najveći studentski grad u Italiji i čuvena po svom Univerzitetu, ona okuplja mlade ljude različitih interesovanja, te svima daje prostor za upoznavanje, prilagođavanje i kvalitetno studentsko iskustvo.

5. Koliko ti je značila pomoć Ino Edukacije u aplikacionom procesu?

Pomoć Ino Edukacije mi je bila veoma značajna u aplikacionom procesu. Njihova podrška u pripremi prijava, saveti o dokumentaciji i usmeravanje kroz različite faze apliciranja su mi u velikoj meri olakšali postupak. Njihovo iskustvo i ekspertiza su mi omogućili da se fokusiram na svoje akademske i profesionalne ciljeve, dok su se oni brinuli o administrativnim detaljima.

6. Da li imaš neke planove za dalje?

Da, imam nekoliko planova za dalje. Kako sam zainteresovan za primenu statistike i matematike u stvarnom svetu, planiram da nastavim sa razvojem svojih veština i iskustava u oblasti analize podataka i kvantitativnih istraživanja. Razmišljam o mogućnostima za istraživačke projekte i praksu, kao i o daljem obrazovanju, kako formalnom, kroz master i doktorske studije, tako i neformalnom, kroz različite kurseve i sticanje iskustva.

- Ukoliko i ti maštaš o studijama u Italiji, zakaži besplatne konsultacije u Ino Edukaciji i ostvari svoje snove! -