Studije medicine na Bolonji - iskustvo Tamare Ilinčić

Studije medicine na Bolonji - iskustvo Tamare Ilinčić

Naša studentkinja Tamara Ilinčić studira medicinu na Univerzitetu u Bolonji – i prenosi nam svoje iskustvo sa jednog od najstarijih univerziteta na svetu.

1. Zašto si odabrala Italiju za nastavak svojih studija?

Odabrala sam Italiju za nastavak mojih studija jer sam imala želju da studiram u inostranstvu i da dobijem diplomu Evropske Unije, a Italija mi je za to bila najpristupačnija i najjeftinija.

2. Kaži nam nešto više o studijama medicine na Univerzitetu u Bolonji?

Studije medicine u Bolonji su malo drugačije organizovane nego u Srbiji. Određeni predmeti nisu stavljeni u iste godine kao u Srbiji i predmeti su organizovani kao integrated courses, tako da je jedan predmet sastavljen od više podpredmeta koje mogu da predaju i različiti profesori, ali se na kraju dobije jedna ocena. Postoje predavanja i vežbe, profesor koji ih drži je isti profesor koji pravi ispit (za razliku od fakulteta u Beogradu gde postoji katedra profesora za određeni predmet i profesori se izvlače na ispitu). Za medicinu u Bolonji ne postoje kolokvijumi, niti bilo kakvi preispitni bodovi, samo završni ispiti.


3. Kakav je bio prijemni ispit? Da li imaš neki savet za druge studente kako da se pripreme za prijemni ispit? 

Prijemni ispit sadrži 6 predmeta (biologija, hemija, matematika, fizika, opšte znanje, logika), tako da je po tome obimniji od prijemnog u Srbiji (biologija i hemija), format testa ume da se menja od godine do godine. Prijemni traje samo sat i četrdeset minuta tako da treba da se pazi na vreme, kad sam ja radila test nisu nam dali sat, al je žena na razglasu upozoravala kad ostane 40, 30, 15 minuta… Ja sam pripremala prijemni iz zbirki koje sam našla preporučene na internetu i prošlogodišnjih testova (takođe sam pre toga spremala i radila prijemni za Srbiju).

4. Koliko ti je značila pomoć Ino Edukacije u aplikacionom procesu?

Pomoć Ino Edukacije mi je značila oko papirologije, procedure, nabavljanju dokumentacije i sveukupno vođenju kroz čitav proces aplikacije.

5. Da li živiš u domu ili u stanu? Koja je bolja opcija i da li je teško pronaći smeštaj u Bolonji?

U Bolonji jeste teško naći smeštaj, ja sam bila rezervisala dom unapred, ali većina mojih kolega je prvih par meseci živela u AirBnB-ovima dok nisu našli stalan smeštaj. Ja sam ove godine bila u domu, ali sledeće godine ću da delim stan sa još tri studentkinje medicine. 


6. Tvoje studije su kompletno na engleskom jeziku. Da li je važno znati italijanski jezik i da li si otišla sa nekim predznanjem?

Kad sam došla u Italiju imala sam neko osnovno predznanje Italijanskog jezika, verovatno neki početni nivo. U okviru programa medicine oni traže da se za drugi semestar druge godine ima B1 nivo zbog interakcije sa pacijentima, ali kolko sam shvatila od starijih godina nisu puno rigorozni oko toga i svakako oni obezbede časove u okviru programa (moji počinju od jeseni tako da nisam sigurna kakav je kvalitet).

7. Da li imaš neke planove za dalje?

Trenutno nisam isplanirala šta ću dalje, ali mislim da mi je sa italijanskim univerzitetom otvoreno više mogućnosti.

- Ukoliko i ti maštaš o studijama u Italiji, zakaži besplatne konsultacije u Ino Edukaciji i ostvari svoje snove! -