Studije međunarodnih odnosa na Cattolici - iskustvo Dunje Ilić

Studije međunarodnih odnosa na Cattolici - iskustvo Dunje Ilić

Naša studentkinja Dunja Ilić studira međunarodne odnose na Cattolica univerzitetu – i prenosi nam svoje iskustvo sa jednog od najprestižnijih univerziteta u Italiji.

1. Zašto si odabrala Cattolica univerzitet za svoje osnovne studije?

Prvenstveno je moja zamisao i želja bilo studiranje u Italiji. Znala sam da želim da se oprobam u takvom jedinstvenom iskustvu kao sto je studiranje u inostranstvu i upoznavanje sa potpuno drugacijim stilom života. Na prvim konsultacijama kod moje sjajne mentorke Maje sam shvatila da bi Cattolica mogla da bude odgovarajući izbor. Nakon toga sam dala sebi vremena da razmislim i upoznam se sa programom studija, istražujući univerzitet i studentski život na njemu. Moram da napomenem da sam sa konsultacijama počela, moglo bi se reći, rano, početkom četvrtog razreda srednje škole, što bih zaista preporučila i budućim studentima. Sastanci sa mentorkom su mi dosta pomogli da bez pritiska razmislim o svom konačnom izboru. Godinu dana kasnije, bila sam na istom kampusu u Milanu, gde će se ispostaviti da su sva moja očekivanja bila ispunjena.

2. Koji program si odabrala?

Moj izbor je bio smer International Relations and Global Affairs koji pripada fakultetu političkih naukaNa prvo čitanje kurikuluma su me predmeti privukli i zainteresovali. Sa mojim skromnim, jednogodišnjim iskustvom, moram napomenti da je program veoma fokusiran na teme koje moraju biti savladane, ali isto tako je znanje sa kojim završite godinu sveobuhvatno.


3. Kakav je studentski život u Milanu? Da li je skup?

Studentski život u Milanu zaista ima mnogo toga da ponudi. Bezbroj dogadjaja, izložbi, restorana, koncerata i turista može da doprinese tome da se život čini skupim. Najveći izazov jesu cene iznajmljivanja smeštaja, ali kao veliku i značajnu prednost moram navesti avionsku liniju Milano- Beograd. Zaista imate luksuz da dođete kući kada god poželite po veoma pristupačnim cenama, koji vaš prijatelj sa fakulteta iz Perua neće imati. Povrh svega, postoje mnogi benefiti namenjeni studentima poput pristupačnih cena gradskog prevoza, studentskih kafeterija na kampusu i umanjenja cena karata kulturnih događaja.

4. Da li živiš u domu ili u stanu? Na koji način si pronašla smeštaj?

Potražnja smeštaja u Milanu je problem za sebe. Mesta u studentskim domovima se izuzetno brzo popune, tako da bih preporučila svima koji su zainteresovani za taj tip smeštaja da reaguju što pre. Ja sam smeštaj pronašla takođe uz pomoć mentroke Maje koja me je spojila sa ljudima iz Beograda koji poseduju stan u Milanu. Time sam, na sreću, bila pošteđena komlikovane birokratije i mnogim papirima kojima su Italijani priklonjeni.

5. Odakle dolaze studenti koji studiraju na Cattolici?

Na Cattolici, doslovno, možete pronaći studente iz celog sveta, što zaista jeste čar studiranja u internacionalnom okruženju. Savladavanje stranog jezika, upoznavanje sa stranim kulturama i širenje grupe prijatelja i poznanstava može značajno da doprinese vašoj budućnosti. I naravno, možete steći prijatelja za ceo život, uprkos svim kulturološkim razlikama. Međutim, Cattolica je isto tako okruženje gde možete pronaći dosta studenata i iz Srbije i regiona.


6. Koliko ti je značila pomoć Ino Edukacije u aplikacionom procesu?

Pomoć Ino Edukacije mi je neizmerno značila. Profesionalnost, strpljenje i učtivost svakog člana tima mi je pomogla da, najblaže rečeno, ne budem izgubljena u izuzetno kompleksnom sistemu italijanske birokratije. Takođe, mogu da kažem da sam se osećala bezbrižno tokom celog procesa apliciranja i pripremanja za vizu, iako znam da te procedure zadaju dosta stresa studentima. Zaista mi je svaki odlazak u agenciju bio zadovoljstvo.

7. Da li imaš neke planove za dalje?

Obzirom da sam tek završila prvu godinu osnovnih studija, za sada samo sumiram utiske i pravim kratkoročne planove. Svakako, planiram da svoje obrazovanje nadogradim i master diplomom u nekoj od oblasti srodnoj mojim osnovnim studijama. U svakom slučaju, tada ću znati, sa sigurnošću, kome ću moći da se obratim za pomoć!

- Ukoliko i ti maštaš o studijama u Italiji, zakaži besplatne konsultacije u Ino Edukaciji i ostvari svoje snove! -