Studije međunarodnih odnosa na Bolonji - iskustvo Une Ljiljak

Studije međunarodnih odnosa na Bolonji - iskustvo Une Ljiljak

Svoje iskustvo sa studija međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bolonji, sa nama je podelila naša draga Una Ljiljak. Kako joj se dopada Bolonja i više informacija o studijama, pročitajte u njenom intervjuu ispod.

1. Zašto si odabrala Bolonju za nastavak svojih studija?

Znala sam da želim da studiram u inostranstvu, a Italija se činila kao odličan izbor. Glavni faktor za odabir fakulteta je bio da li mi se sviđaju programi na fakultetima političkih nauka. Odabrala sam Bolonju za nastavak svojih studija jer mi se svideo njihov program međunarodnih odnosa, koji je bio reformisan i unapređen baš u trenutku kada sam ja trebala da upisujem studije. Takođe još jedan bitan fakor je i činjenica da univerzitet Bolonja nudi dosta pogodnosti kao što su stipendije, oslobađanje od plaćanja školarine i itd. Ne treba izostaviti ni činjenicu da je Bolonja najstariji univerzitet na svetu, što nosi određenu težinu kao činjenica. 


2. Studiraš na Univerzitetu u Bolonji, kaži nam nešto više o svom fakultetu, programu i sistemu studija. Da li je ispunio tvoja očekivanja?

Moj fakultet je fakultet političkih nauka, program međunarodnih odnosa. Sistem studija je veoma jasan i lak, naravno ako se uči na vreme. Sistem je napravljen tako da iz svakog predmeta imate 2 ili 3 kolokvijuma. Ako izađete na sveki od njih i svaki položite, profesor izvodi prosečnu ocenu, i ako ste zadovoljni njome, ne morate da polažete ispit u ispitnom roku - znači kao neka vrsta pred-roka. Takođe, postoje prezentacije, eseji i seminari koji donose dodatne poene za vašu konačnu ocenu. Kolokvijumi su pismeni, a ispiti uglavnom usmeni. Što se tiče mojih očekivanja, ispunjena su. Veoma sam zadovoljna sistemom programa, predavanjima i predmetima. Profesori su otvoreni za sva pitanja i sve vrste konsultacija. Takođe postoje i organizovana dodatna predavanja radi boljeg pojašnjenja gradiva. 

3. Kako izgleda studentski život u Bolonji?

Univerzitet Bolonja je prevelik i ima mnogo smerova i zbog toga fakulteti, kampusi i predavanja su takođe raspoređeni po manjim gradovima u okolini Bolonje - Rimini, Froli, Ravena, Cesena... Moj smer se nalazi u gradu Forli - grad veličine Novog Sada. Kampus je skoro renoviran i izgleda kao da se nalazite u nekom parku van grada, a zapravo se nalazite u centru grada. Studentska menza koju imamo je zapravo i bar koji organizuje studentske žurke. Takođe postoje i 2 kluba u gradu koja su poznata po tome da u njih izlaze studenti i da postoji studentski popust na piće određenim danima. Nakon predavanja, često se okupimo i uzmemo prostirku za travu (koja može da se iznajmi u menzi), sednemo i uživamo uz kafu ili aperol. Često organizujemo study sessions u biblioteci, jer lakše je učiti u društvu. Što se tiče mog društva, družim se sa italijanima i strancima iz ostalih zemalja. Ko nekome ko dolazi iz Beograda, život u Froliju je kao dašak svežeg vazduha - svuda možete peske ili biciklom i nema turista i gužvi. Pravi studentski gradić. 

4. Koliko ti je značila pomoć Ino Edukacije u aplikacionom procesu?

Pomoć Ino Edukacije u aplikacionom procesu mi je bila veoma važna. Pre svega zbog praćenja rokova za prijave i slanja dokumentacije. Sam po sebi, proces prijave može biti haotičan, ali zahvaljujući Ino proces je prošao mnogo bolje.

5. Da li imaš neke planove za dalje?

Što se tiče mojih planova za dalje, master studije ću verovatno upisati takođe u Italiji, ali imam još vremena da razmišljam o tome detaljnije.

- Ukoliko i ti maštaš o studijama u Italiji, zakaži besplatne konsultacije u Ino Edukaciji i ostvari svoje snove! -