Letnji kurs engleskog jezika u Londonu - iskustvo Nevene Milosavić

Letnji kurs engleskog jezika u Londonu - iskustvo Nevene Milosavić

Najveću radost nam donosi kada se naši polaznici vrate sa jezičkih kurseva puni utisaka koje žele da podele sa svima koji su zainteresovani za usavršavanje jezika u inostranstvu. Ovog puta vam donosimo iskustvo naše polaznice Nevene, koja je ovog leta pohađala letnju školu engleskog na Avery Hill kampusu, u okviru University of Greenwich u Londonu.

1. Kako izgleda jedan dan na kursu jezika u Londonu?
Bila sam smeštena na Avery Hill kampusu, u okviru University of Greenwich. Kampus se nalazi na sat vremena vožnje autobusom i na 20 minuta vožnje vozom od centra Londona. Kampus je veoma lep, na njemu se nalaze kantina, zgrada gde se održava nastava i mnogo manjih zgrada sa nekoliko stanova za nas studente. Sobe su lepe i prostrane, svaki đak ima svoju sobu sa kupatilom, a hrana na kampusu je veoma raznovrsna.

Dani su nam organizovani tako da jedan dan imamo nastavu, a drugi dan smo na izletu. Kada nismo na izletima, nakon doručka idemo na časove. Prvo imamo dvočas pa pauzu od pola sata, zatim još jedan dvočas, pa dužu pauzu za ručak. Nakon ručka ponovo imamo dva dvočasa sa pauzom između, pa večeru. Ukupni broj časova u danu je šest. Na kampusu postoji Starbucks, što nas je veoma obradovalo, pa smo tamo provodili vreme na pauzama.

Na kampusu je bilo mnogo ljudi iz drugih država, naročito iz Italije, tako da smo se svi upoznavali i družili. Takođe, postoje različite zabavne aktivnosti na kampusu kao što su diskoteke, tematske večeri i različite društvene igre.


2. Kakvi su bili časovi i kako su ti pomogli u učenju jezika?
Kada posmatramo moje znanje engleskog jezika, moram naglasiti da sam na kurs krenula kako bih naučila jezik i što više komunicirala sa lokalcima. Sada sam sigurnija u komunikaciji i u znanju engleskog s obzirom na to da smo sa društvom iz drugih zemalja mogli da pričamo samo na engleskom, a i profesori su na zabavan način uspeli da nas opuste i motivišu da pričamo i učimo. Časovi nisu fokusirani samo na učenje gramatike i pričanje, nego i različite igre, na primer pretvaranje da smo u sudu gde svako ima svoju ulogu. Časovi nisu teški, a profesori su dobri i zabavni. Uz takav program smo na lakši način naučili mnogo novih reči i fraza i vežbali fluentnost.

3. Koji su ti izleti najviše ostali u sećanju i zašto?
Naravno, na mene su veliki utisak ostavili i izleti, koji su sastavni deo dvonedeljnog kursa. Najviše mi se svideo izlet kada smo krstarili Temzom. Na taj način smo imali priliku da vidimo razne znamenitosti Londona, ali naravno najsnažniji utisak su ostavili Tower Bridge, Big Ben i London Eye. Kruzerom smo došli do Westminstera, zatim peške nastavili prema Trafalgar skveru i Bakingemskoj palati. Obišli smo i Piccadilly Circus i Covent Garden gde smo imali slobodno vreme. Londonske atrakcije su mi se veoma svidele i zaista vredi videti.

Iskustvo sa kursa jezika u Londonu je bilo nezaboravno i preporučila bih ga svakome ko razmišlja o odlasku u London, a meni je ovaj kurs i probudio želju za studijama u inostranstvu.

Ukoliko ste i vi zainteresovani za letnji kurseve jezika u inostranstvu, celokupnu ponudu pogledajte na linku OVDE, a specijalne ponude za leto 2025 i popusti vas očekuju na Sajmu obrazovanja i stipendija u inostranstvu 13. oktobra u Sava Centru. Ulaz je besplatan, a registracija obavezna.